Tuesday, 30 July 2013

Negara Tak Amannegara tak aman..kau tahu? kita duduk saje..rase yang aman dalam radiasi 10km dari tempat duduk kite..bukak laman sesawang..orang kate info, kite kate fitnah mane boleh percaye..apek baling surat kabar setiap pagi depan rumah..kau kate itu idealisma penulis..semua dah dikawal..yang cuma boleh percaya empat nombor dekat halaman sukan..isu dalam negara aman yang biase..

satu berita, pengasas Ambank ditembak mati..ini paling baru..nak lagi dekat tuh sane klang utama bergolak..silat tempur silambam..siape menang? tak pasti..yang pasti ade orang cedera dalam peperangan hambar yang tak diketahui siape menang siape kalah..macamane nak masuk dalam buku sejarah tingkatan 5 nanti..takde sumber..

bukan sejarah nak dijelaskan..cume nak bagitahu dunia tak aman..kalau pandang dari mata burung kau nampak semua..jangan jadi bodoh kau nak terbang macam burung..kau berfikir lah semacam itu..kau bace semua risalah..kau hukum dengan akal yang waras..siape yang betul siape yang salah..

isu palestin, mesir, siria, iran, iraq..ini lagi sadis..aku kat malaysia tak dapat nak bantu..kalau cakap doa dan sumbangan kau fikir cukup? isu sebenar tu kat pbb..ape muslihat dan siape musibat..nampak macam jelas..tapi mungkin fitnah..ingat fitnah akhir zaman..

aku sedar..tapi aku boleh buat ape?
doa, sumbangan..insyaAllah tak putus..

No comments: