Sunday, 28 October 2012

80km per jam



Dlu masuk je kerete terus tekan minyak sampai 100...tak pandang kiri kanan...terus meluncur..bukak tingkap luas luas angin masuk kencang...perjalanan dimeriahkan dengan musik yang menusuk hati dan kelajuan yang mencabar jiwa..semakin laju semakin tenang....

25 september, selasa (7.30pm) badan keletihan...sudah penat seharian bekerja (praktikal), aku dikejutkan dengan satu utusan yang terletak kemas di tindih tetikus mimos di atas meja putih dibilik aku..perlahan aku buka surat itu...owh ok surat saman...dalam kepenatan aku menahan kesabaran..ini ujian...aku belek surat itu sedalam dalamnya..yang paling teliti, aku lihat bahagian tawaran pembayaran..'tawaran pembayaran bermula 26 september'...1 - 15 hari saman yang perlu dibayar rm150...16 - 30 hari jumlah yang perlu dibayar menjadi rm200..satu tawaran yang menarik..

tau tau je elaun aku masuk minggu depan..impian nak itu nak ini tiba tiba je lesap gelap..tak nak fikirkan apa apa..aku terus tutup pintu keresahan itu..ada perkara yang penting aku perlu selesai kan terlebih dahulu...7.45pm, aku terus meluru ke bilik air dan berwuduk..terus ke sejadah aku sujud..saman, saman punye hal lah..yang kene bayar dulu aku bayar..solat maghrib aku dah dibayar pada pukul 7.50pm...lambat tapi itulah yang paling mampu...

Selesai sujud aku mencapai tuala dipenjuru katil..badan yang letih harus lah dimanjakan..fikiran yang bara harus dimalapkan..air adalah elemen yang sgt sesuai dalam situasi ni..tuil air pancut aku pulas...setitik dan mula menghujani...sambil tangan mencapai shampoo aku fikir akan saman yang aku dapat...fuhh sangat la bara...had laju melebihi 90km/h...had laju lebih sebanyak 17km/h...so kesimpulannya had laju ketika aku disaman adalah 107km/h..hmmmm menyesal ade hampa pn ada..geram ade..sakit hati..aaaaah xpayah cite la...segala keresahan dan rase tak bess aku rase time tu...

Sabun badan, gosok gigi dan cuci muka...ok sempurna..keringkan badan dan rambut..rambut dibiar tidak terurus dan badan diselimuti tshirt putih dan seluar pendek biru adidas..ke ruang tamu dan duduk terperosok di satu penjuru..ditemani angin sayu sejuk si penghawa dingin aku bertambah tenang dan bara yang tadi menyala kini sudah malap....hai tak boleh jadi ni...baru minggu pertama aku dah kene saman..ade lagi 5 bulan 3 minggu aku akan praktikal..takkan setiap minggu, bulan akan ade surat ni...hmmm kene berubah...aku ajak hati berubah...baiklah esok kita mula..

Cermin besar ruang tamu aku tenung..rambut aku sisip rapi baju masuk dalam jam tangan putih ditangan kiri..kunci yang tersangkut aku capai salam dari depan aku bagi..'pegi dlu!! Assalamualaikum umi!!' langkah ke garaj kereta laju segak...enjin dihidupkan radio dipasang..setiap pagi setiap hari, Era.fm...Johara pagi Era selalu menemaniku ke tempat kerja..tersenyum, gelak, terbahak sorang-soranglah dalam kereta..pendirian aku 'senyuman dan keceriaan dipagi hari akan membawa kemalam'...so pagi-pagi haruslah aku senyum dan cipta satu keceriaan untuk aku tersenyum...telatah si johan dah cukup bagi aku...

Owh ya 'berubah'...kali ni melintasi setiap jejambat, menyelusuri setiap lorong jalan, memintas segenap isi jalan raya...80km per jam sahaja...aku pegang tu aku buat tu..memang susah tapi untuk kebaikan aku..dengan 80km per jam aku mungkin dapat mengurangkan peratusan bahaya untuk aku....

sekarang aku pergi 80km per jam..




11 comments:

ஜ miss klanika ஜ said...

hehe . boleh maintain 80 tu power.

conundrum said...

peh maintain beb...rm150 tu dari belanje kerajaan bek aku belanje kau..amacam? XD

Iam Yanty said...

Ty pun dh de 2 saman AES. Jiwa kacau!!

conundrum said...

haha kacau2 XD

Iam Yanty said...

Stress la fikir nk pi byr

conundrum said...

nat wat cano...da kene..bayaa je la XD

Iam Yanty said...

Meh la pinjam loan...leh?! Kopak la...xtau pun de pasang..next week tu bru kecoh n bru launch..keji2!!

conundrum said...

haha keji x keji..dah kene harus la baya :P ade android? haaa sile la install apps pengesan aes...mujarab ;D

Iam Yanty said...

Ade dh install hope nnt r klu lik kg nk try. Tu r tgk berita nk ditangguh...huh hrp tgguh la..sep duit

conundrum said...

tangguh tak tangguh, saya tetap dengan 80km per jam ;D safe drive..i love my family~

Iam Yanty said...

Huh.... I love them too tpi tu la dah terlaju tertangkap muat dlm cmera AES tu cuma xsempat tunjuk PEACE je...hihi