Thursday, 2 August 2012

Obsessophobia



Haaaa..kamus dewan seri negeri da keluar da..aku tak sure perkataan ni ade ke tak..tapi aku akan terangkan maksud perkataan ni dari segi pandangan halus aku..mungkin ade perkataan lain yang menggambarkan sama maksud dengan ape yang yang aku cakap..so kalau ade perkataan lain yang da sedia ade tu, harap diteriakkan sikit kat aku..aku dok cari perkataan yang bermaksud ni dah lame..tapi tak jumpe..yang aku jumpe perkataan obesophobia...tapi perkataan ni maksud nye sangat la ironi dengan ape yang aku nak capaikan...maksud obesophobia ni maksud nye takutkan gemok..tidak la sangat tak tepat...so dengan berani nye aku cube ketengahkan perkataan ni..dua perkataan yang aku capai menggabungkan menjadi satu..obsess dan phobia..

Obsess..dalam bahasa melayu tipikal kite, ia lebih dikenali sebagai menghantui..dalam contoh yang mudah aku bagi, obsess dengan coklat..makne nye menghantui coklat...menghantui boleh diseerti kan dengan menyukai...jadi sekali lagi ayat berubah kepada menyukai coklat...ok nampak tak equation atau persamaan die? (obsess = menghantui = menyukai) + coklat = menyukai coklat = menghantui coklat = obsess coklat...tapi perkataan obsess ni lebih kepada 'ter'..iaitu terlalui menyukai...ia perkataan yang berat sebenarnye..

Phobia...fobia...bermaksud fear atau takut...orang melayu kita selalu cakap perkataan ni kat seseorang yang baru terkena satu tragedi kemalangan atau kecelakaan..budak ni fobia lagi ni...acik fobia nak mandi sungai berikutan dengan tragedi rakan seperjuangan die lemas di bawa arus deras pantai..beb aku fobia la tgk muke ko camni..separuh dari contoh aku bagi..

Bila ia disemadikan bersama perkataan obsessophobia aku dapat..ia perkataan yang menggambar kan aku..sebab tu la aku carik..perkataan ni bermaksud takut akan terlampau menyukai sesuatu..dan tak suke kepada sesuatu yang terlalu menyukai sesuatu...diri sendiri dan disekeliling....

kenape kau tak bercinta bro? aku obsessophobia la..



3 comments:

ஜ miss klanika ஜ said...

pasni rujuk istilah baru kat kamus dewan sri conudrum lah ye. hehe.
cingulomania- strong desire to hold someone in your arm . Obses memiliki seseorang .

ஜ miss klanika ஜ said...

dua tiga kali try parking kumen sini . tenetku lembap atau penggunaan theme belog ini.adehhh

conundrum said...

ow aku rase theme ni berat la..aku pun cam lack sket..ahaha XD
cingulomania tu cam maksud y berlainan je dengan obsessophobia..kan kan?