Tuesday, 13 November 2012

Aku Hidup Dalam Darurat



Darurat - pengistiharan pengumuman pemberitahuan kerajaan yang lazimnya menggantung fungsi-fungsi biasa tertentu dalam kerajaan, ingatkan rakyat supaya ubah tabiat biasa mereka (wikipedia)

Aku hidup dalam darurat..darurat yang macamana? darurat aku, aku buang semua egois yang ade dalam badan..yang ade dalam minda..dalam pemikiran...semua aku lucutkan..semua aku gantung keluar dari jasad kering ini..mungkin sedikit gemuk...darurat aku isytiharkan dalam diri aku...

Bersedia sebelum aku rasa..aku sediakan payung sebelum hujan...aku bukak kotak pemikiran ini aku lipat aku biarkan ia bebas..keluar dari kotak, keluar dari kepompong, dari tempurung..aku hidup senang sekarang..tapi bila datang susah boleh aku terima? tidur rumah kampung bernyamuk, tanpa kipas-panas, boleh aku lelap? aku dah fikirkan semua itu..kau orang bagaimana?

Sedia maklum, apabila darurat kita kene ubah sifat atau tabiat biasa yang kita lakukan..sediakala makan bersudu, oren jus, napkin di dada..aku daruratkan diri aku..aku terima selain dari yang ini..selain bersudu garfu, oren jus manis, napkin pelapik dada..aku mampu makan dihidang berlapikkan tempurung kelapa yang sudah basi dipenuhi nasi yang biasanya dimamah riuh si ayam jantan..dan duduk di atas busut reput..kerana apa? kerana aku hidup dalam darurat...

Aku mampu hidup semiskin rakyat somalia, sekaya Bill Gates..

Aku hidup dalam darurat..

12 comments:

Yan Ty said...

entry ni kan macam TERsindir Ty pula , hurm... tapi .... after 2 3 days Ty rasa Ty redha je dgn kehidupan yg serba kekurangan yang Ty pernah alami.

conundrum said...

alamak =.= seriously aku xde subject nak aku tujukan..err maaf k..aku xmaksudkan kau..

tp anggap la ia satu realiti kehidupan..baik dari blog aku, ko amik la..klau xelok kau buang k..aku pn sme cam orang len..buat salah..

sebab tu aku xnak orang kenal aku...nescaya realiti aku ironi dalam blog..

Yan Ty said...

hihi xde r... ok je.. klu knl pu xkisah... yg pasti kita xknl kot sesame kn?

Yan Ty said...

It's OK. Saja je kata macam tu. Hihi. Nice sharing u know. =) Yg pasti mmg kita xkenal kan?

conundrum said...

tul2...xkenal~ XD

Yan Ty said...

pelik la ko ni....pe2 je la...keep writing.. nk hentam org pun tulis la, org xkenai kan? Opppssss

conundrum said...

errrr...bukan niat nak hentam la..ia realiti kehidupan..kadang2 orang xperasan..aku cume beritahu je..ok maybe ayat aku sikit keras..

Yan Ty said...

eh xde la...biar la keras pun, ni ur blog... ade org kisah ker? Ty main2 je la...jgn la amik hati..

conundrum said...

amik hati? owh tidak la..aku ni batu sket..aku nak beri pencahyaan je ;D

Yan Ty said...

Pepe je la.... Asalkan ko bhgia...erk.

SaddLone said...

slmt makan bersama ayam jantan, tempurng basi tu nk aku lapikkan pinggan tak?


aku bakal darurat seminggu 2 ni. .

conundrum said...

goodluck berdarurat...